Velkommen til Kysthagen

Vi er en liten markedshage helt sør på Sotra. På Børnes og Kausland dyrker vi blomster og grønnsaker etter økologiske prinsipper. Det vil si at vi ikke bruker noen form for gift eller kunstgjødsel. For oss er det viktig å jobbe med jordkvaliteten gjennom å tilføre kompost og husdyrgjødsel. Ved å dyrke på denne måten vet vi også at kvaliteten på plantene blir god.

Vi er sikker på at det er mulig å dyrke blomster og grønnsaker for salg her vest i havet, selv om sommeren ofte er både våt og kjølig. På sidene her kan du lese mer om hva vi driver på med gjennom året.

Å drive markedshage betyr blant annet at vi selger produktene våre direkte til forbrukerne. Hos oss kan du abonnere på buketter og grønnsaker. Vi selger også på markeder innimellom, og vil ha direkte salg fra markedshagen fra tid til annen. Mange bestiller f.eks en pose med ferske grønnsaker og blomster som gave.

Sesongen strekker seg fra begynnelsen av ca juni – oktober. Etter dette lager vi vinterdekorasjoner, kranser til dør og gravsteder, og holder kurs. Hageinspiratør oppdrag tar vi hele året. Jobber du i barnehage eller skole og trenger ideer til hvordan man dyrker med barn? Dette har vi lang erfaring med.

Tidlig om våren starter vi med oppal av blomster og grønnsaker i drivhuset vårt. Enkelte ting sår vi direkte ute litt lenger ut på våren. Når faren for frost er over blir alt plantet ut, og vokser videre på friland. Dette gjør at vær og vind bestemmer når blomstene og grønnsakene våre er klare til høsting. Og en ting til, frilandsdyrking betyr også at ikke to blomster eller grønnsaker er like, og det er vel akkurat sånn det skal være?

Det meste som tilbys av snittblomster i butikkene rundt om i Norge er importert fra land langt borte, og mest sannsynlig sprøytet med giftige plantevernmidler. Vi vil gi dere et alternativ, lokaldyrkete blomster med god kvalitet, dyrket på en miljøvennlig måte både for insekter og mennesker.

Med nesten 100 ulike sorter snittblomster i løpet av sesongen, kan vi lage massevis av spennende buketter. Vi dyrker nostalgiske og sjeldne sorter som du ikke finner mange andre steder. Vi finner mye inspirasjon i naturen, og sanker mange skatter i vårt lokale naturparadis. Dette blir brukt sammen med de selvdyrkete blomstene våre. Med innslag av blåbærlyng, strå, markblomster og fine kvister får bukettene et naturlig, frodig og lekkert utseende. Blomstene vi dyrker er en blanding av stauder, 1årige sommerblomster, løkblomster og blomstrende busker.